Chuťovky, předkrmy · Hlavní jídla · Přílohy

Slaný koláč Flammkuchen s chřestem

lrm_export_131496205547144_20200518_165217170-1420145786.jpeg

Flammkuchen je tradiční koláč pocházejíci z Alsaska. Jde o tenkou placku těsta, potřenou tučnou a ochucenou zakysankou, obloženou slaninou a tence nakrájenou cibulí. Cibule může být žlutá i červená, která tomu dodá barevný šmrnc, vždy však ale nakrájená tence, by se stačila na koláči upéct.

Obložit flammkuchen ale můžete samozřejmě i dle libosti, např. sýrem, rajčátky či jinou zeleninou, rukolou, olivami, pršutem, nebo třeba žampiony, které ke smetaně parádně ladí. Zakysanou smetanu použijte co nejtučnější, ideálně creme fraiche.

Náročnost: snadné
Čas: do 2 h

Potřebujete:
Na těsto
400 g mouky
250 ml vody
1 lžička soli
1 sáček sušeného droždí*
*nebo 20 g čerstvého

Na oblohu
200 g zakysané smetany (co nejtučnější)
200 g šunky a slaniny
400 g chřestu
1 cibule

V polovině vody rozmíchejte sušené droždí a nechte nabobtnat. V případě čerstvého droždí, rozdrobte droždí do misky s vodou, ale přidejte ještě lžičku cukru a mouky a nechte vzejít kvásek, taktéž přikryté a na teplém místě.

Mouku osolte, přidejte nabobtnané droždí či kvásek a druhou polovinu vody. Propracujte a vytvořte vláčné těsto, to nechte přikryté na teplém místě nakynout. Přibližně půl hodinky, dokud nezdvojnásobí objem.

Troubu předehřejte na 230°C.

Zakysanou smetanu ochuťte solí a pepřem. Nakynuté těsto rozdělte na dvě části, nebo na 4 – 6 menších. Z každé části vyválejte placku, tu potřete zakysanou smetanou, přidejte kousky šunky a slaniny (natrhané plátky nebo nakrájené kostičky), tence nakrájená kolečka cibule a nakrájený nebo přepůlený chřest. Já jsem z něj udělala škrabkou tenké nudličky.
Obložené placky pečte 15 -25 min, dokud okraje nezezlátnou.

Nejlepší je flammkuchen ještě teplý, ale i po vychladnutí je skvělý. Parádně se hodí k zeleninovému salátu.

TIP: V jiné části Německa dávají na koláč namísto slaniny škvarky. Flammkuchen se dělá i ve sladké variantě s jablky a skořicí.

Přidat komentář

Tento web používá Akismet na redukci spamu. Zjistěte více o tom, jak jsou data z komentářů zpracovávána.