Dezerty pečené · Dipy, pomazánky a krémy

Kokosové Laskonky se čtyřmi druhy krémů

dsc03148-01-848016299.jpeg

Příprava laskonek sice patří k těm náročnějším, ale rozhodně se vyplatí. Odměnou vám budou lahodné, křehké laskonky, které patří k pokladům tradiční české cukrařiny.

• Obvykle se laskonky plní griliášovým krémem nebo karamelovým, častý je i kávový a u nás doma je oblíbený i čokoládový. Rozepíšu vám sem všechny ♥.

• Při přípravě laskonek se vyplatí mít cukrářský teploměr, ale obejít se dá i bez něj. Na nanášení těsta na pečící papír se používá speciální plastová šablona, ale pokud nechcete péct laskonky častěji, klidně si vystačíte se lžící a vlastním odhadem :).

• Zkoušela jsem několik poměrů cukru/kokosu/bílků, neb se snažím vždy cukr ubírat, ale v případě laskonek je to spíše ku škodě, takže počítejte s tím, že to opravdu je kalorická bomba a není dobré cukr nějak výrazně snižovat.

Náročnost: obtížnější
Čas: 1,5 - 2 h
Počet porcí: 10 - 13 ks

Potřebujete:
Laskonky
135   g kokosu
3 ks (105 g ) bílků pokojové teploty
55   g cukru krupice
60   g mletého cukru

Rozvar na laskonky
150 g cukru krupice
30 ml vody

Krém griliášový
50 g ořechů
100 g cukru
1 - 2 lžíce vody
k dokončení máslo

Krém čokoládový
200 g smetany ke šlehání
150 g kvalitní čokolády (min. 50% kakaa)
k dokončení máslo

Krém kávový
viz. čokoládový krém + mletá káva 1 - 2 lžičky, případně i
panák kávového likéru
k dokončení máslo
Krém karamelový
slaný karamel
k dokončení máslo

*máslo vždy můžete zaměnit i za mascarpone, nebo jej s máslem smíchat, v 
tom případě ale musí mít obé stejnou teplotu. Mascarpone ale skořápky 
hodně a rychle navlhne.

korpusy laskonek

Kokos smíchejte s mletým cukrem, můžete i lehce rozmixovat, by kokos byl jemnější.

Cukrový rozvar – do rendlíčku dejte vodu a cukr a svařte na teplotu 115 – 118°C. Cukr s vodou nechte probublávat jen na mírném plameni, pozvolna. Pokud nemáte teploměr, poznáte to tehdy, když vezmete cukrový rozvar na lžičku a fouknete do něj, začne takzvaně „řetízkovat“, nebo jej naberete drátkem s očkem a při tažení se vám začnou tvořit řetízkové bubliny, obecně lze říci, že až cukr s vodou začne bublat, nechte jej od té doby lehounce probublávat 15 min.

Bílkový sníh –  Bílky je ideální šlehat, když jsou několik hodin vyndané z lednice, ale pokud zapomenete, také se nic nestane, ale budete šlehat déle. Ručně nebo v robotu bílky nejdříve lehce rozšlehejte, až budou napěněné zašlehejte krupicový cukr a poté, velmi pomalu a za stálého šlehání, přilévejte cukrový rozvar. Šlehejte, dokud sníh nebude zcela pevný.

Do hotového sněhu pozvolna vmíchejte kokos promíchaný s mletým cukrem.

Troubu zapněte na 190°C.

Hotové kokosové těsto nanášejte na pečící papír pomocí laskonkové šablony, nebo od oka dělejte lžící oválky či kolečka. Použít lze i podložku na makronky.

Pečte v předehřáté troubě nejprve dvě minutky, poté teplotu snižte na 150°C a pečte s pootevřenými dvířky, dokud korpusy laskonek nepůjdou sloupnout z papíru, což je přibližně 40 min. (Péct můžete také se zavřenými dvířky, v tom případě ale dejte troubu na 80°C)

krémy

Krém čokoládový a kávový

Smetanu dejte do rendlíčku a zahřejte. Až se smetana dostane k bodu varu a začnou se objevovat bublinky, ihned stáhněte z plotýnky a vmíchejte nalámanou čokoládu nebo přes nalámanou čokoládu přelijte. Důkladně promíchejte a přikryjte potravinářskou fólií tak, by se dotýkala i čokolády, tím se neudělá škraloup. Po vychladnutí dejte přes noc vychladit do ledničky.

V případě kávového krému přidejte k čokoládě ještě 1 – 2 lžičky mleté kávy a případně i panáka kávového likéru.

Druhý den vyšlehejte s máslem, ganache ale musí mít pokojovou teplotu. Případně s mascarpone, v tom případě, ať je obé studené z ledničky.

Krém griliášový

Griliáš si můžete připravit i několik dní dopředu, ale v případě krému je třeba mít výkonný mixér, který z karamelu udělá pastu.

Ořechy nahrubo nasekejte a opražte, dejte stranou. Malý pekáček vyložte pečícím papírem. Z vody a cukru připravte karamel, dejte do rendlíčku a zahřívejte, dokud se cukr zcela nerozpustí a nevznikne hladký karamel, do nějž vsypte ořechy. Karamel  ořechy nalijte do malého pekáčku vyloženého pečícím papírem, uhlaďte na placku. Pracujte svižně, karamel velmi rychle tuhne.

Studený griliáš nalámejte na kousky, takto jej můžete uchovávat několik dní a používat třeba i na zdobení. V případě krému nalámaný griliáš rozmixujte na pastu a poté smíchejte s vyšlehaným máslem.

Krém karamelový

Karamel připravte dle receptu zde (stačí poloviční dávka) a smíchejte s našlehaným máslem, obé musí mít stejnou teplotu, pokud budete šlehat máslo se studeným karamelem, krém se zdrcne.

Kompletace

Laskonky naplňte krémem a nechte v ledničce přes noc nasáknout a rozležet. Laskonky uchovávejte v ledničce, kde vydrží i několik dní.

TIP 1: Máslo na krém mějte předem vyndané několik hodin z lednice, by bylo krásně měkké. Šlehejte jej až do té doby, kdy jakoby zbělá. Poté zašlehávejte další ingredience, které také musí mít pokojovou teplotu. Když přidáváte mascarpone, přidávejte jej velmi pomalu, po lžících.

TIP 2: Laskonky se mohou udělat i z mletých ořechů.

 

Dobrou chuť ♥

Pokud se vám recept líbil, potěší mě sdílení a budu ráda i za vaše zpětné reakce ♥

8 komentářů: „Kokosové Laskonky se čtyřmi druhy krémů

    1. Hezký den, másla přibližně kolem 100 g, u griliášového krému ho může být i více, u čokoládového či kávového bude stačit cca 50 g, jelikož ganache je dost. U karamelového 50 – 100 g. Máslo vždy do krémů hodně našlehám, tím i dost nabyde na objemu a ve výsledku ho nespotřebuji tolik.

      To se mi líbí

      1. Hezký den, máslo vždy šlehat až hodně změklé. Ganache nejdřív dám na noc do ledničky, aby ztuhla a před šleháním ji vyndám, by povolila a šla šlehat. Pokud chcete šlehat ganache s máslem, obé musí být několik hodin vyndané z lednice, v případě rozdílných teplot se totiž může srazit.

        To se mi líbí

  1. Dobrý den, v případě, že bych dělala laskonky z mletých ořechů, mám dát stejně množství jako kokosu? Děkuji 🙂

    To se mi líbí

Přidat komentář

Tento web používá Akismet na redukci spamu. Zjistěte více o tom, jak jsou data z komentářů zpracovávána.