Chuťovky, předkrmy · Dipy, pomazánky a krémy

Lilek v jogurtu – yoğurtlu patlıcan

Jedno z tradičních tureckých meze je yoğurtlu patlıcan, neboli lilek v jogurtu. Je skvělý jako dip k namáčení zeleniny i pečiva, ale poslouží také jako pomazánka nebo třeba dip k masu. A super bude i do těstovin nebo do kuskusu. V létě bude dokonalý i na grilovačku. Já ho nejvíc miluju právě jako dip k zeleninovému crudité.

Tentokrát jsem lilek pekla v horkovzdušné fritéze, což byla oproti troubě opravdu rychlovka. Péct můžete vcelku, propíchaný vidličkou nebo přepůlený, lehce zakápnutý olejem. Já raději peču přepůlený, kdy se navíc lilek pěkně opeče, což ještě povznese jeho chuť.

Recept jsem připravila díky milé spolupráci s Russell hobbs v horkovzdušné fritéze Satisfry large.

Ingredience:
1 větší nebo střední lilek
200 g tučného jogurtu (např. řeckého typu) *
1 menší stroužek česneku
pár kapek šťávy z citronu
sůl

Libovolně: čerstvá petrželka nebo máta (příp. kopr), olivy, olivový olej, chilli, pepř..

* jogurtu dávám víc, kvůli krémovější konzistenci, ale pokud chcete víc zvýraznit chuť lilku, jogurtu dejte polovinu, přidat lze i lžíci majonézy

Omytý lilek buď jen propíchejte nebo rozkrojte na poloviny, lehce na povrchu nařízněte a zakápněte olejem. Vložte do horkovzdušné fritézy na 180°C na 12 – 15 min.

Po upečení z lilku vyškrábněte dužinu, zchladlou ji smíchejte s jogurtem a dochuťte citronem a solí. Podle chuti přidejte bylinky, chilli papričku nebo při podávání zakápněte olivovým olejem.

Dobrou chuť ♡

Přidat komentář

Tento web používá Akismet na redukci spamu. Zjistěte více o tom, jak jsou data z komentářů zpracovávána.