Dipy, pomazánky a krémy · zavařování · Základní recepty

Cuketová čalamáda

 

Cuketová čalamáda | reBarbora's kitchen

Cuketová čalamáda má využití opravdu velmi široké. Dát si ji můžete na topinku, do toustů či sendvičů, na pizzu, pod maso a nebo skvělá je s orestovanými kuřecími kousky a na těstoviny nebo klidně jen tak s těstovinami či rýží.

Náročnost: snadné
Čas: 1,5 h

Potřebujete:
2 kg cukety 
0,5 cibule
10 stroužků česneku
4 velká rajčata
1 balení rajčatové passaty nebo suga (já měla passatu 500 g)
5 lžic třtinového cukru
5 lžiček soli
8 lžic vinného octa
6 lžic balsamico octa
8 lžic worcestru
čerstvě namletý pepř
olej

Z tohoto množství jsem připravila 8 středních skleniček.

Cukety nastrouhejte nahrubo, cibuli na menší proužky, česnek na slabé plátky a rajčata nakrájejte na jemno.

V hlubší pánvi, ideálně wok, si rozpalte olej a dejte orestovat cibulku. Až cibule zesklovatí, přidejte česnek a minutku restujte. Pak přidejte rajčata a nechte je cca 5 minut povařit. Poté přidejte vše ostatní – cukr, sůl, pepř, oba octy, worcestr a passatu a nechte dalších cca pět minutek povařit. Poté přendejte do pekáčku či zapékací misky (můžete pekáčky vyložit pečícím papírem, do keramického jsem dala pečící papír do nepřilnavého nic).  Pečte zhruba 45 min na 180 °C.

Po uplynutí doby pečení plňte ihned ještě horké do připravených čistých sklenic, ideálně vyvařených, stejně tak víčka musí být čistá a suchá. Naplněné sklenice otočte dnem vzhůru.

Po otevření skladujte v lednici.

Dobrou chuť ♥

 

 

 

 

 

 

2 komentáře: „Cuketová čalamáda

    1. Já jsem masová, takže mi to nejvíc chutná s orestovaným kuřetem a třeba na těch těstovinách nebo rýži. Moje mamka, která maso moc nejí, tak zase to má nejradši jen s těstovinami. A pak je to super i na topince s česnekem. Použít se to dá i jako základ na pizzu nebo slaný koláč. A moc ráda takovýhle směsi dávám pod maso, do pekáčku tu směs, na to kousky masa a podlít vodou a k tomu např. rýži a je z toho super jídlo.

      To se mi líbí

Přidat komentář

Tento web používá Akismet na redukci spamu. Zjistěte více o tom, jak jsou data z komentářů zpracovávána.