Dezerty nepečené

Kávová panna cotta s čokoládovým karamelem

Kávové dezerty mám moc ráda a přitom mi tu na blogu docela chybí. Musela jsem to tedy napravit! Původní plán byl sice jiný, ale když mi přišel balíček s kávou a čokoškami od eDelikatesy, který tak neskutečně nádherně voněl, bylo mi najednou líto z tak voňavých a lahodných věcí péct. Pustila jsem se tedy do mé oblíbené panna cotty.

Do teplé kávy jsem si vždycky ráda namáčela čokoládu, takže to byla hned jasná volba, že čokoládu použiju k dochucení. Nakonec jsem zkusila realizovat momentální nápad a to udělat čoko karamel, tedy řeknu vám, mám novou závislost :D. Jestli máte rádi karamel, tohle musíte zkusit, je boží i jen tak na lžičku!

Jelikož chuť panna cotty je postavená jen na kávě, rozhodně zvolte co nejkvalitnější. Ideální je, když si ji sami namelete, jako já tuto, ale samozřejmě lze použít i instantní. Čokoládu dejte s více procenty kakaa, já měla 80%, ať je chuť čokolády v karamelu intenzivní.

Náročnost: snadné
Čas: do 30 min
Počet porcí: cca 6 menších

Potřebujete:
400 ml smetany (33%+)
100 ml plnotučného mléka
150 ml uvařené silné kávy Fanatico Zambia
třtninový cukr dle chuti +/- 50 g
1 - 1,5 lžičky agaru
1 lžička vanilkového extraktu (lze vynechat)
*v případě instantní kávy ji nemusíte předem vařit a dejte ji rovnou
cca 4 lžičky do smetany s mlékem (v tekutinách ji nahraďte mlékem nebo smetanou)

Čokoládový karamel
150 g cukru
60 g másla v pokojové teplotě
100 ml smetany v pokojové teplotě
10 - 20 g kvalitní hořké čokolády (80% Sabor Intenso)

K dokončení
na ozdobu čokoláda (dala jsem s vůní mandarinky), káva v čokoládě, sušenky amaretky, příp. ovoce

Čokoládový karamel
Cukr dejte do kastrůlku a velmi pozvolna jej nechte na mírném plameni rozpustit. Kontrolujte jej, cukr se začíná rychle pálit. Do rozpuštěného cukru vmíchejte po částech máslo a nakonec smetanu. Další díl přidávejte vždy až po důkladném zašlehání předchozího. Po přidání smetany bude karamel tekutější a tmavší, to je normální, pak zesvětlá a malinko ztuhne. Nakonec do karamelu dejte čokoládu a opět míchejte, dokud se nerozpustí.

Panna cotta
Do kastrůlku dejte veškeré ingredience na panna cottu – smetanu, mléko, kávu, cukr i agar a přiveďte to k varu. Povařit na mírném plameni stačí tak 5 minut, nezapomeňte míchat, ať se smetana nepřipálí. Po lehkém zchladnutí nalijte do připravených skleniček.

Až panna cotta ve sklenkách začne tuhnout, můžete na ní dát karamel. Pokud chcete panna cottu vyklápět, nechte ji tuhnout jen tak a až na talíři ji přelijte karamelem. Zchladlou panna cottu dejte vychladit do lednice, min. na 3 hodinky, ale ideální je přes noc.

TIP: Další chuťový rozměr získáte, když do čokoládového karamelu nakonec přidáte ještě špetku mořské soli, která chuť zvýrazní a povznese.

Dobrou chuť ♥

Recept jsem vytvořila ve spolupráci s obchodem eDelikatesy, jež dováží prémiové (nejen) španělské potraviny ♥.

Přidat komentář

Tento web používá Akismet na redukci spamu. Zjistěte více o tom, jak jsou data z komentářů zpracovávána.