Chuťovky, předkrmy · Hlavní jídla · Základní recepty

Pulled pork – trhané vepřové maso

DSC09674a

Ač vepřovému masu neholduju, tak pulled pork je něco, čemu nikdy neodolám. Natrhané, měkoučké a šťavnaté masíčko, to je úplný nebe. Počáteční příprava vám zabere pár minut a několik hodin pozvolného pečení promění maso v naprostou dokonalost, na kterou se vyplatí si těch cca 7 hodin počkat.

Pulled pork je navíc skvělý v tom, že využití má opravdu široké. Po upečení ho můžete podávat např. s jakoukoliv kaší, bramborem nebo jen grilovanou zeleninou. Chcete připravit pohoštění na párty ve stylu „každý ať si nabere na co má chuť“? I na takovou příležitost se pulled pork hodí. A kdo by neznal burgry právě s pulled pork (najdete i zde) nebo sendviče. Z jednoho kusu masa tak můžete připravit i několik jídel najednou!

Náročnost: středně obtížné
Čas: příprava 1 h, pečení 7 h
Počet porcí: podle způsobu využití

Potřebujete:
1 kg krkovice
sůl

BBQ omáčka
2 lžíce oleje
1 větší cibule
2 stroužky česneku
2 lžíce kečupu
1 lžička uzené papriky
1 lžička (nevrchovatá) mleté chipotle papričky
1/2 mletého koriandru
1 lžíce worchesteru
1 lžíce kvalitní (japonské) sojovky
2 lžíce třtinového cukru
1 lžička soli
50 ml cideru
150 ml vody (klidně můžete dát jen cider, 200 ml)

S přípravou masa začněte den předem, trvá dlouho než se upeče do rozpadnutí. Maso na povrchu nakrájejte do mřížky, vložte do pekáčku a osolte ze všech stran. Pekáček zvolte nejlépe takový, by byl spíše vyšší a užší, prostě akorát na maso.

BBQ omáčku si připravíte tak, že na oleji osmahnete nadrobno nakrájenou cibulku do sklovata. Poté k ní přidejte nakrájený česnek a restujte maximálně minutku. Přidejte kečup, uzenou papriku, chipotle a koriandr a pořád míchejte, by se vám směs nepřipálila. Přidejte i cukr, sůl, worchester a sojovku a opět míchejte. Poté směs zalijte ciderem a nechte z něj trochu odpařit alkohol. Nakonec nalijte vodu a nechte vařit 15 – 20 minut, omáčka se zredukuje a trochu zhoustne. Nechte zchladnout.

Hotovou omáčku vetřete do masa, maličko maso podlijte vodou a pekáček přikryjte. Dejte péct na 130°C a pečte cca 6 – 7 hodin. Po dvou hodinách pečení maso zkontrolujte, jestli nepotřebuje podlít. Hotové maso poznáte tak, že když do něj zapíchnete vidličku, bude se samo rozpadat.

Podávejte s libovolnou přílohou (jakákoliv kaše, mačkané brambory, pečivo, grilovaná zelenina..) jako hlavní jídlo, nebo s různými dipy, zeleninou a pečivem, ideálně na prkýnku jako součást předkrmového párty menu a nebo trhaným masem naplňte burgry, sendviče či tousty. Využití je opravdu široké :).

Dobrou chuť ♥

Pokud se vám recept líbil, potěší mě sdílení a budu ráda i za vaše zpětné reakce ♥

 

 

Foceno Sony Alpha A6000, Sony SEL35F18 35mm

 

 

5 komentářů: „Pulled pork – trhané vepřové maso

Přidat komentář

Tento web používá Akismet na redukci spamu. Zjistěte více o tom, jak jsou data z komentářů zpracovávána.