Tipy a recenze

Recenze: Příprava jídel v horkovzdušné fritéze SatisFry Large od Russell hobbs

Horkovzdušnou fritézu jsem si přála už hodně dlouho, takový rok jsem po ní pokukovala, ne-li dýl. Nakonec se mi vyplatilo počkat, protože Russell hobbs hned z kraje roku přišel s báječnou novinkou – horkovzdušnou fritézou a to hned ve třech variantách. Já teď v rámci spolupráce zkouším tu největší z nich, SatisFry Large.

Když mi přišla fritéza domů, nadávala jsem si, že jsem si měla vybrat menší variantu, byla trochu větší, než jsem si představovala a vůbec jsem nevěděla kam s ní. Fritézu teď používám dva měsíce a jsem za tu velkou naopak ráda. Snadno se přenáší a tak ji jen vždycky přenesu na linku, když potřebuji a jinak ji mám v kuchyni na zemi nebo schovanou v obýváku. Fritovací koš je krásně velký a tak v pohodě udělám jídlo na cca 4 porce.

Oproti běžnému smažení/pečení/vaření mi vyhovuje, že tu je vše připravené opravdu rychle a bez „zbytečného bordelu“. Fritovací koš i s plotýnkou se snadno umyjí i v myčce, tu já sice nemám, ale ručně to není problém.

Horkovzdušná fritéza je tedy i velikou úsporou času a energie. Větší filety ryby jsem v ní pekla 8 minut, malé kuřecí řízečky 5 minut z každé strany, menší pekáček nádivky 10 min, brambory a hranolky jsou hotové za 12 – 15 minut.
Brambory z HF milujem a jinak už je ani nedělám. Zvenčí jsou krásně křupavé a uvnitř jak máslíčko. Hodně mě nadchla z fritézy nádivka a určitě v ní chci dělat i velikonoční. V troubě ji peču půl hodinky, tady byla za 10 minut a tak šťavnatá jak nikdy. Maso je z HF boží a zelenina taky. Odpadá zde i dlouhé předehřívání. Fritézu stačí předehřát na 1 minutu a nebo vůbec, zkoušela jsem obé a když se fritéza předehřeje, je pak pečení i o minutku kratší, ale výrazný rozdíl jsem nepozorovala.

Ze sladkého jsem zkoušela zatím jen tvarohové koblížky. Jsou moc dobré, jen kvůli absenci oleje je z toho úplně jiný dezert a s tím je třeba počítat. Ale právě ta absence oleje je nevětší plus horkovzdušné fritézy a hlavní důvod, proč jsem ji chtěla. Dá se v ní připravovat zcela bez tuku nebo jen rozprašovačem s olejem postříkat, zkoušela jsem obé a určitě je lepší pokrmy lehce zastříknout, tím se i přibližíte chuti smaženého pokrmu a docílíte tím úžasné křupavosti. Něco se ale obejde zcela bez oleje, např. buchty, nádivka, karbanatky apod.

Když to shrnu, horkovzdušná fritéza je skvělý pomocník v domácnosti. Ušetří kalorie, čas a energie a navíc s minimem úsílí. Dá se v ní připravit nespočet slaných i sladkých jídel, což by mě zpočátku vůbec nenapadlo.

Jestli jste právě začali uvažovat nad tím, že i vám horkovzdušná fritéza doma nesmí chybět, tak neotálejte, právě je na ni krásná 25 % sleva a to už se vyplatí. K malé fritéze jsou navíc zdarma měděné mlýnky na sůl a pepř, které ode mě můžete také znát. Akce je pro velký úspěch prodloužena do 16.4.
Slevový kód CZ: RUSSELL25 / SK: RUSSELL25S
Fritézy koupíte tu

Na závěr několik receptů, které tu najdete:
Kořeněné brambory
Tvarohové koblížky
Placičky z brokolice s kukuřicí a slaninou
• Chipsové řízečky s dipem z modrého sýra

A ještě něco navíc ❗️

Plněné brambory hasellback
Teplota: 190 – 200°
Čas: 25 minut

Ingredience:
Větší brambory
Slanina
Sýr
Sůl a čerstvě mletý pepř

Postup:
Do každého bramboru udělejte zářezy, jako když ji chcete nakrájet na plátky, ale nedoříznete až dolů. Dobře to jde např. pomocí jídelních hůlek nebo vařeček, kdy se dají z každé strany brambory, což zabrání, by nůž projel až dolů.

Nakrájený brambor lehce osolte, opepřete a do zářezů vložte plátky slaniny a sýru.

V horkovzdušné fritéze peču 25 min na p190 – 200°C.

Nejraději je máme s jogurtovým dipem a zeleninou.

Vařené vejce
Teplota: 135°C
Čas: 9 – 13 minut

Ingredience:
Vejce

Postup:
Vejce vložte do koše fritézy na plotýnku. Ideálně ji na minutu předehřejte. Důležité je vařit vejce velmi pozvolna, by nepraskla. Já je dělám na 135°C. Doba vaření se odvíjí od toho, jak tuhý chcete žloutek. Na úplně tekutý vařím 9 minut, na vejce natvrdo vařím 13 minut (viz. foto – 13 minut bez předehřátí + 10 min ve studené vodě), pokud chcete něco mezi tím, vařte 10 – 12 minut. Je třeba zkoušet, jak vám bude vyhovovat.

Po uvaření vejce ihned chlaďte v studené, nejlépe ledové, vodě. Takto uvařená vajíčka jsou nejen uvařená rychle, ale jdou i lépe loupat.

Hermelín v sušené šunce
Teplota: 185°C
Čas: 6 + 6 minut (z každé strany)

Ingredience:
Hermelín
Parmská nebo jiná sušená šunka, příp. slanina
Libovolně – listové těsto, těstíčko, trojobal

Postup:
Hermelín obalte sušenou šunkou, já obalovala rozkrojený a přepůlený. Hermelín můžete dát do fritézy rovnou takto a nebo jej ještě vynutit. Když mi zbylo těstíčko z řízečků, obalila jsem hermelíny v šunce v něm a bylo to skvělé. Nebo miluju obalený v listovém těstě, v tom případě těsto potřete nakonec rozšlehaným vejcem. Těstíčko či trojobal stačí jen zastříknout rozprašovačem s olejem, ve slanině a šunce netřeba ničeho.

A jako bonus pár příkladů časů, které se mi osvědčily:

▪️Brambory americké apod. (z čerstvých brambor)
200°C
8 – 10 min

▪️Tvarohové koblížky
190° (180)
10 + 8 min

▪️Nádivka
170°C
10 – 12 min

▪️Mražené nugetky
200°C
10 + 6 min

▪️Bramboráky a placičky
190°C
8 + 8 min

▪️Kuřecí řízečky mini
200°
6 + 6

▪️Hranolky z čerstvých brambor
200°C
12 – 15 min

▪️Treska filé (svíčková)
160°C
8 min

▪️Mrkev půlky
200°C
6 min

▪️Bouchané brambory
200°C
6 + 5 min

Tento článek vznikl díky dlouhodobé spolupráci s Russell hobbs

5 komentářů: „Recenze: Příprava jídel v horkovzdušné fritéze SatisFry Large od Russell hobbs

    1. Opravdu je takto dělám. Malé měsíčky i hranolky z čerstvých brambor mám za 15 minut krásně upečené, dělala jsem už nesčetněkrát. Zkoušela jsem na 190°C a 200°C a pokaždé mi stačilo 15 min.

      To se mi líbí

      1. Tak to máte dobrý.Já dělám předsmažené hranolky 40 minut při 200 stupních a tak tak jsou křupavé.

        To se mi líbí

      2. A i proto tu fritézu tak miluju, je to v ní tak rychlé, že je to obrovská úspora času i energií. Co mám HF, tak brambory na hranolky ani nepředvařuji a sypu je tam syrové, za 15 min jsou měkké a zvenčí křupavé. Nezkoušela jsem zatím mražené, ale v návodu je 12 min na tenké a 15 min na silnější.

        To se mi líbí

Přidat komentář

Tento web používá Akismet na redukci spamu. Zjistěte více o tom, jak jsou data z komentářů zpracovávána.