Chuťovky, předkrmy

Chřestový quiche (slaný koláč)

Chřestový quiche (slaný koláč) | reBarbora's kitchen

Sezóna chřestu je poměrně krátká, začíná na přelomu dubna/května a končí na konci června a už od toho konce června se vždycky těším, až zase začne :). Každý rok se snažím vyzkoušet co nejvíce nových jídel a kombinací s chřestem, co ale nikdy nevynechám a za chřestovou sezonu vařím hned několikrát, to je polévka, risotto a quiche, ten tedy často obměňuji a jak letošní variantu tu pro vás právě teď mám, tak snad si koláč zamilujete stejně jako my 🙂

Náročnost: snadné
Čas: cca 1 h
Počet porcí: 8 - 12 

Potřebujete:
Těsto
200 g hladké špaldové mouky
100 g másla 
1 lžička soli
1 vejce
2 lžíce studené vody

Náplň
300 g zeleného chřestu 
100 g šunky nebo slaniny
2 vejce
150 ml smetany 
hrst medvědího česneku (nebo jiných bylinek)
50 g strouhaného čedaru (nebo gouda, ementál..)

Začněte přípravou těsta. Studené máslo smíchejte s moukou, vajíčkem, solí a vodou a vypracujte nelepivé vláčné těsto. Těsto dejte na půl hodinky rozležet do lednice.

Mezi tím co bude těsto odpočívat v lednici, připravte si náplň. Vajíčka rozšlehejte se smetanou, přidejte nastrouhaný sýr, nakrájený chřest a a drobno nakrájenou šunku a medvědí česnek. Dochuťte solí a pepřem.

Troubu zapněte na 180°C

Odleželé těsto vyválejte a vložte do formy na koláč nebo jen rozprostřete rukou do formy. Dno propíchejte vidličkou, by se nenafukovalo a dejte na 15 min do trouby. Po čtvrt hodince těsto vyndejte a nalijte na něj připravenou náplň. Opět vložte do trouby, tentokrát cca na 20 min. Až povrch zezlátne a náplň nebude tekutá, koláč je hotový.

Servírovat můžete koláč teplý i studený.

Dobrou chuť ♥

 

 

Foceno Sony Alpha A6000, Sony SEL35F18 35mm

Přidat komentář

Tento web používá Akismet na redukci spamu. Zjistěte více o tom, jak jsou data z komentářů zpracovávána.