Dezerty pečené · Dorty · Nezařazené

Čokoládovo-kávový dort s pyré z lesního ovoce

DSC06124c

Je někdo kdo nemiluje čokoládu? Lze to vůbec? No dobrá, asi lze, ale představit si to nedokážu. A asi ani nechci :D. Táta měl svátek a tak jsem přemýšlela co za dort, jasný bylo, že by měl být čokoládový, nakonec mi z toho vzešel čokoládovo-kávový, který jsem doplnila kyselejším pyré z lesního ovoce, které jsem si v poslední době dost oblíbila.

Náročnost: středně obtížné
Čas: příprava 2x 15 min + 30 - 60 min pečení + cca 30 min kompletování
Forma: 20 cm (počet porcí 8 - 12)

Potřebujete:
Korpus
380 g hladké mouky 
3 vejce
200 g třtinového cukru
120 g rozpuštěného zchladlého másla
400 g zakysané smetany
150 ml horké vody
50 g holandského kakaa
1 lžíci vanilkového extraktu
30 ml kávového likéru Kahlúa
2 lžičky prášku do pečiva
2 lžičky sody
špetka soli

Krém
200 ml smetany
160 g kvalitní hořké čokolády (používám Fin caré)
2 panáky likéru Kahlúa (cca 50 ml celkem)
300 g mascarpone na naked dort (pokud budete potírat i boky, tak 500 g)
silnou kávu ze 30 ml vody a tří lžiček kávy

Pyré z lesního ovoce
100 g lesního ovoce (mražené nebo čerstvé, je to jedno)
2 lžíce třtinového cukru
2 lžičky škrobu

Poleva
100 ml smetany
100 g kvalitní hořké čokolády

Na ozdobu
Co je libo, já dala čerstvé ovoce, zbytek ovocného pyré, makronky a 
sněhové pusinky. Můžete dát i čokoládové střepy.

S přípravou krému začněte ideálně den předem. Krém je třeba nechat alespoň pár hodin ztuhnout. Korpus se vám bude lépe prokrajovat, když nebudete prokrajovat hned po upečení, ale buď druhý den (v tom případě ho obalte freshkou a dejte do ledničky) a nebo když ho po vychladnutí strčíte cca na hodinku do mrazáku.

DSC06104a

Korpus

Vejce vyšlehejte s cukrem a posléze i s máslem. Mouku smíchejte s kakaem, práškem do pečiva, sodou a špetkou soli a přilijte vyšlehaná vajíčka. Přimíchejte zakysanku, likér Kahlúa a vanilkový extrakt a promíchejte. Nakonec přilijte horkou vodu a důkladně promíchejte. Vznikne vám relativně tekuté těsto.

Troubu zapněte na 180°C.

Dortovou formu vyložte pečícím papírem, dno i boky. By papír držel, vymažte formu máslem. Do dortové formy nalijte těsto a dejte péct. Ideální je, když budete péct ve dvou formách, korpus bude dříve upečený a prokrajovat budete jen jednou. Délka pečení závisí na výšce korpusu, zkoušejte tedy špejlí a hlídejte průběžně troubu, ale minimálně hodinku se péct bude.

Po vytažení z trouby nechte čtvrt hodinky korpus odpočinout ve formě a poté jej přendejte na mřížku, kde ho nechte před další manipulací zcela vychladnout.

Krém

Smetanu přiveďte k varu a jakmile se začnou objevovat první bublinky, stáhněte z plotny. Do horké smetany důkladně vmíchejte nalámanou čokoládu a nakonec vmíchejte Kahlúu a kávu. Dejte do ledničky ztuhnout. Před kompletací dortu přidejte do takto předpřipraveného krému mascarpone a vyšlehejte.

Pyré z lesního ovoce

Pyré si připravte alespoň dvě hodinky předem, by stihlo vychladnout. Ovoce (dala jsem mražené) dejte do rendlíčku a podlijte troškou vody, by se nepřipalovalo, stačí 1 – 2 lžíce. Přidejte cukr a nechte ovoce trochu rozvařit. Když už se vám bude zdát, že takto rozvařené ovoce vám stačí, přidejte škrob a míchejte, nechte ještě pět minutek povařit a stáhněte z plotýnky.

Poleva

Smetanu opět přiveďte k varu a jakmile se začnou objevovat bublinky, stáhněte z plotýnky a zamíchejte čokoládu. Nechte vychladnout.

Kompletace dortu

Korpus prokrojte podle toho, jak chcete mít patra vysoká, já prokrajovala dvakrát. Korpus si dejte na podložku (přichyťte si ho tam zespodu kapkou krému, by vám neujížděl).

Krém si rozdělte na tolik částí, kolik máte plátů korpusu. Část krému si dejte do cukrářského sáčku a udělejte po obvodu korpusu rantlík z krému, by vám pak náplň nevytékala ven. Dovnitř dejte taky trochu krému a na něj ovocné pyré. Přiklopte druhým korpusem a opakujte postup z prvního patra. Trochu ovocného pyré si můžete nechat na finální zdobení, pokud chcete.

Na poslední vrchní korpus dejte krém a polijte polevou. Pokud chcete stékaný dort jako jsem dělala já, nejdříve trochu polevy lijte po obvodu dortu a pak po celé ploše. Ozdobte čím máte rádi a dejte ještě alespoň na půl hodinky do lednice zatuhnout.

Dobrou chuť ♥

DSC06107a

 

Foceno Sony Alpha A6000, Sony SEL35F18 35mm

Recept je připraven ve spolupráci s Alkohol.cz.

 

Přidat komentář

Tento web používá Akismet na redukci spamu. Zjistěte více o tom, jak jsou data z komentářů zpracovávána.