Chuťovky, předkrmy · Dipy, pomazánky a krémy · Hlavní jídla · Saláty · Tipy a recenze

Kuřecí salát s klíčky a avokádem + Jak na microgreens a jejich benefity

Microgreens, neboli malé výhonky bylinek či zeleniny, jsou bohatým zdrojem kvalitních vitamínů, minerálů a antioxidantů. Chuťově jsou stejně výrazné jako dospělé rostlinky, jsou úžasně šťavnaté a křehké a jako bonus každý pokrm svým vzhledem nádherně ozdobí, rozzáří a oživí.
Konzumují se vždy čerstvé, ať už jako součást salátu, ozdoba polévky, posypané na toustu, méně výrazné druhy se dokonce hodí i na zdobení sladkých dezertů. Oproti klíčkům se u microgreens používá jen ustřižený vršek rostlinky, stonek s lístečky. Já si pro vás připravila kuřecí salát, který bájecně nakopnou microgreens ředkvičky nebo hořčice, ale samozřejmě i jiné. Recept najdete níže.

Dnes už je celkem běžné, zakoupit microgreens v obchodech, jejich popularita stále roste. Ale snadno se dají pěstovat i doma. A úplně nejlépe vám to půjde v klíčících miskách. Několik týdnů jsem zkoušela díky spolupráci s Bonami misky od Plastia, které jsou vyvynuty právě pro pěstování microgreens.

Misky Plastia usnadní pěstování microbylinek, ale jsou i na takzvané regrow pěstování zeleniny, kdy se ze zbytků nebo odřezků zeleniny vypěstuje další rostlinka, resp. nať. Na regrow jsou vhodné hlavně kořenové druhy zeleniny jako je mrkev, celer, petržel, řapíkatý celer. Já zkoušela pak choi a teď mrkev. Misky se dobře udržují v čistotě a jsou uzpůsobené tak, že se v nich riziko plísní eliminuje na minimum, oproti jiným metodát je tedy pěstování v těchto miskách bezpečné. Misky na microgreens, regrow, nástavec na avokádo a další zakoupíre např. na Bonami, odkud je mám i já.

Na co si dát pozor

Při pěstování microgreens doma je nutné dát pozor, jaká semena kupujete, některá bývají mořena proti pesticidům, což by na obalu mělo být uvedeno. Pokud si nejste jistí, kupujte jen ta, co jsou určena ke klíčení nebo jsou bio.

Co a jak pěstovat

Pěstování v miskách Plastia je neuvěřitelně snadné. Stačí k tomu specialní gel či perlan, kvalitní semínka a už za několik dní máte čerstvé microgreens. U mě to bylo pokaždé 4 – 6 dní, většinou 5. den byly v ideální velikosti. U perlanu je nutné dbát na vlhkost a pravidelně rosit, to byl asi u mě kámen úrazu a na perlanu mi to moc nešlo, přes noc mi hodně vyschl. Gel je speciálně pro toto pěstování, je zdravotně nezavadný, vhodný pro styk s potravinami, dá se kompostovat a na něm se pěstuje opravdu snadno, je to radost.

Pěstovat můžete např. řeřichu, ředkvičku, hořčici, jetel, brokolici, zelí, rukolu apod.
Já zkoušela mix, který mi přišel v sadě, ředkvičku bio i obyč a hořčici. Ředkvička vždycky byla moje nejoblíbenější a i z těchto mnou vypěstovaných u mě právě ředkvička vede, bio vede nad tou neobio.

Tip: Pokud vám microgreens doroste do ideální výšky, ale celou misku nespotřebujete, dejte je i s miskou do lednice, takto si čerstvost zachovají lépe, než když si je nastříháte do krabičky.

Regrow pěstování

Je udržitelné pěstování, kdy se využívá přirozené vlastnosti regenerace rostlin, např. obrůstání novou natí. Ideální je na kořenovou zeleninu. Hodí se celer, petržel, mrkev, pórek, jarní i obyčejná cibule, česnek a řapíkatý celer. Cibule a česnek jsou nejvhodnější na třetí typ misky, resp. nástavec na avokádo.

Na regrow jsem nejprve zkusila dát pak choi, první mi uhnil, voda se musí měnit alespoň ob den, druhý už mi ale roste krásně, má už cca 20 cm, krásné lístečky a dokonce kvete.
Do avokádového nástavce jsem dala avokádovou pecku, zatím se ale nic neděje a protože trpělivostí moc neoplývám, asi ji vyměním za česnek. Z česneku čerstvá nať je totiž skvělá chuťově i zdravá. Stejně tak cibulová.

Kuřecí salát s avokádem a microgreens

A teď už k receptu. Kuřecí salát nemusí být nuda, dá se velice snadno vyšperkovat tak, že s ním zazáříte. Zkuste jej na opečeném toustu, s avokádem, kapary a hojně posypané čerstvými, svěžími výhonky microgreens, které chuť dokonale podtrhnou a budete mile překvapeni. K tomuto salátu se hodí jakékoliv microgreens, ale top budou pikantnější druhy jako např. hořčice či ředkvička. Pecku z avokáda poté můžete dát klíčit na klíčící misku na avokádo a čekat, až pustí kořínky a vypěstovat si tak vlastní rostlinku avokáda.

Kuřecí salát lze dělat i ze zbylého kuřete, ideálně pečeného, grilovaného a podobně upraveného.
Množství ingrediencí klidně berte orientačně a upravte si jej dle preferencí.

Náročnost: snadné
Čas: do 30 min
Počet porcí: cca 3

Ingredience:
Pečivo - např. žemle, plátky chleba, toust
200 g kuřecího masa
1 avokádo
Microgreens
2 - 3 lžíce majonézy
2 lžicky dijonské hořčice
Kapary
Nakladané žampiony v kyselém nálevu
Citron
Mletá uzená paprika
Sůl a čerstvě mletý pepř

Kuřecí maso můžete rovnou nakrájet na drobné nudličky/kostičky a orestovat, nebo jej orestujte vcelku a poté nakrájejte, či pomocí vidliček natrhejte na vlákna.

Po vychladnutí k masu přidejte nakrájené kapary, žampiony, majonézu a hořčici a dle chuti osolte a opepřete. Salat dejte vychladit.

Avokádo vidličkou rozmačkejte, zakápněte maličko šťávou z citronu a dle chuti osolte a opepřete.

Pečivo opečte, rozprostřete na něj větší vrstvu avokáda, na avokádo navrstvěte vychlazený kuřecí salát a nakonec bohatě posypte microgreens.

Tento článek vznikl díky milé spolupráci s Bonami a Plastia ♡.

Přidat komentář

Tento web používá Akismet na redukci spamu. Zjistěte více o tom, jak jsou data z komentářů zpracovávána.