Dezerty pečené

Kremrole z křehkého těsta

Kremrole jsou snad odjakživa jeden z mých nejoblíbenějších zákusků a hlavně ty z křehkého těsta. Jejich velké plus je i to, že těsto se dá připravit i několik dní dopředu, syrové vydrží pár dní v lednici a upečené pak v uzavřené dóze.

Kremrole se tradičně připravují buď z těsta listového nebo z křehkého, v obou případech je důležitý ocet, který dopomůže k parádnímu listovaní. Ocet je velmi nápomocný i při přípavě bílkového sněhu, díky němu krásně nabyde na objemu. Na jeden bílek stačí přibližně 1/4 lžičky.

Náročnost: střední
Počet porcí: 40 - 50 ks

Ingredience:
450 g hladké mouky
200 g másla (maličko změklé, ne moc)
2 žloutky
200 ml smetany ke šlehání
1,5 lžíce kvasného octa
Špetka soli

Náplň:
4 - 5 bílků (cca 110 g)
Cukr krupice nebo krystal *
1, 5 lžičky octa
*na 1 bílek přijde 50 - 60 g cukru

Příprava těsta

Těsto si připravte den předem, ať má čas na odpočinek v lednici.
Mouku krátce zpracujte s máslem, poté přidejte všechny ostatní ingredience a vytvořte vlácné, nelepivé těsto. Těsto uložte do ledničky, min. na 2 h, ale ideálně do druhého dne. V lednici jej lze mít cca 5 dní.

Před pečením si připravte nejdříve trubičky na kremrole, každou důkladně pomažte máslem. Stačí jen jednou, až budete natáčet druhou várku, už to nebude třeba.
Odkrojte si část těsta, vyválejte z něj ne moc tenký obdelník a ten rozkrájejte na proužky cca 15 x 1,5 cm. Každý proužek namotejte od shora dolů na trubičku, trubičky poté rozložte na pekáč a potřete celym rozkvedlaným vajíčkem nebo žloutkem s lžící mléka.
Pekáč s trubičkami vložte do trouby predehřáté na 175°C a pečte dozlatova, cca 15 – 20 min. Upečené kremrole stahujte z trubiček nejlépe ještě vlažné, ale jdou i studené.

Příprava sněhu

1/3 cukru přidejte k bílkům, další 2/3 dejte do kastrůlku, zalijte vodou, aby cukr byl ponořený a voda sahala cca 1,5 cm nad cukr. Cukr s vodou svařte na teplotu 115°C – 120°C. Než bude mít cukrový rozvar požadovanou teplotu, vyšlehejte bílky s cukrem a octem. Poté přidejte cukrový rozvar, lijte ho k bílkům za stálého šlehání a velmi pomalu, jinak z něj bude mít cukrovou hroudu.

Hotový sníh přendejte do cukrářskeho sáčku a každou kremroli jím z obou stran naplňte. Sněhem plňte hned, jinak by se začal rozpouštět. Naplněné kremrole vydrží v lednici až týden, ale sníh velmi rychle ztrácí na objemu a vysychá, proto je lepší vždy upéct a naplnit čerstvé.

Tip: Sníh můžete vyšlehat i nad párou. Do hrnce dejte vodu a priveďte ji k varu. Na hrnec položte vhodnou mísu, dno at se nedotýká vody. Až se bude voda vařit, dejte do mísy bílky a metlou nebo mixérem šlehejte, až dosáhnou teploty 40°C, to je přibližně do polotuha. Poté došlehejte už mimo páru s cukrem nebo nad párou šlehejte až do úplného ztuhnutí. Cukr přidávejte až když bílky budou nahřáté.

Dobrou chuť ♡

Recept jsem připravila díky spolupráci s Bzenecký ocet

Přidat komentář

Tento web používá Akismet na redukci spamu. Zjistěte více o tom, jak jsou data z komentářů zpracovávána.